Új, okosabb, segítőkészebb alkalmazással örvendeztet meg a TomTom 2017-ben

Nemrég kicsit átalakult a TomTom Mysports webes felület, így sejteni lehetett, hogy a mobilapplikációt sem kíméli már sokáig az átváltozás. Íme, megérkezett! Én pedig nem tudtam ellenállni a kérésnek, hogy szétkattogjam. (:

Hogyan kezdjünk hozzá?

2017-02-20_23_58_41.pngMostanra valószínűleg már mindenkinek jelzett a telefonja egy szinkron során, hogy új applikáció érhető el. Akinél mégsem frissült volna még, az az áruházából letöltheti, külön alkalmazásként szerepel, a név is új: TomTom Sports. Telepítés/frissítés után egész gyorsan át is emel szépen minden beállítást, így nem kell semmit újból beírogatni. Ezt követően a régi app már az újra figyelmeztet, illetve át lehet lépni belőle az új alkalmazásba. A régi pedig törölhető is, azaz nem foglalnak duplán helyet.

Annyi gubancom volt vele, hogy egyből az áruházból megnyitva nem akart továbblépni az adatok átemelésén, de rendesen a widget ikonnnal megnyitva máris villámgyorsan megvolt minden, és indult az alkalmazás.

Nem meglepődni viszont: nem minden telefonra érhető el az újdonság...

Mit kapunk most?

2017-02-20_23_54_26.pngAz applikáció "kezdőképernyője" ahelyett, hogy egyből az aktivitások listáját tárná elénk, kicsit közvetlenebb: könnyebben elérhető a menü alul, és az indítóoldalon motiváló, barátságos csempéket kapunk. Már ha mozogtunk rendesen, mert azt is az orruk alá dörgöli, ha kicsit elhanyagoltuk a testünket. (:

Kikapcsolható figyelmeztetők: törölhetjük a régi app-ot, ne feledjük el bekapcsolni a pulzusfigyelést.

És ezt követik az érdekességek: legutóbbi tevékenység, ami akár egyből innen meg is osztható, a sebességünk alakulása, az utóbbi 5 tevékenység össztávjának változása, korábbi események, beállított célok, és persze ez minden sportra szépen egymás után. Ahol meghaladtuk korábbi önmagunkat, zöld nyilacska jelzi a javulást, a lefelé mutató piros nyíl pedig a csökkenésre utal. Nekem épp van egy konzisztens, azaz szinten tartott értékem is, e mellett se fel, se le.

A csempefal képezi egyben a Latest menüpontot, ami kicsit túlmutat azért már a legutóbbiakon, de összhangban van az azonos nevű webes menüponttal. Természetesen minden csempe (hívjuk ennek, úgyis divatos az elnevezés, meg illik is rá) kattintható, azaz további ínyencségeket tartogat számunkra. Az aktivitások a részleteket mutatják a már megszokott módon, az elemző statisztikai adatok mögött pedig további részleteket találhatunk.

Aktivitásrészletek – még részletesebben

Az Activities menüpontban találjuk a tevékenységlistánkat, az edzéstípuson pedig arany, ezüst, bronz érmeket is gyűjthetünk: az átlagos tempó, a távolság, a félmaratoni időeredmény és még ki tudja mi alapján. Nem egy-egy érték, hanem értéksávok kapjuk ezeket az érmeket, de minden sportághoz megvan külön a dobogó. A lista szűrhető, vagy megjeleníthetünk benne minden mozgásformát egyszerre, időrendben.

Egy-egy akciónknál a térkép alatt a már jól ismert összegzés/statisztikák/szakaszeredmények hármas sorakozik, azonban az összegzés több adattal (és ha van, a helyezéssel), a statisztika pedig némiképp más köntösben. Különösen tetszik a különböző adatok párosított grafikoncsomagja: a szinttel párosított tempós, pulzusos minigrafikonok, a maximális értékek feltüntetésével. Végre nem kell keresnem a max pulzusom, látható az egyes pulzuszónák aránya is, de az emelkedés-szint párosítású minigrafikon lényegét őszintén szólva nem egészen értem.

A térkép és a minigrafikonok is kattinthatók, és a mostani megoldással sokkal jobban követhetők végig mobilon az edzés időtengelyén a pillanatnyi adatok. Bármit is kezdünk el meglesni, nagyon izgalmasan állítható a két megjelenített grafikon a lehetőségek közül választva fel-le húzással, bár képileg ez nem annyira kiemelt, én is véletlenül jöttem rá, hogy a karikákba más-más adat húzható. Ezt a térképnél sajnos nem sikerült elérnem, így itt be kell érni a tempó és szint követésével.

2017-02-20_23_55_27.png   2017-02-21_00_07_19.png

2017-02-18_17_05_13.pngA szakaszeredmények újfajta megjelenítése tetszik is meg nem is: tetszik a formavilág, de túl távol kerülnek egymástól az egyes eredmények, így keveset látok egyszerre a képernyőn (az eddigi 10 km-hez képest most csak 4! km adata fér ki a képernyőre, és sajnos a weben is csak 6). Azonban itt fellelhető a térképpel párosított sebességen kívül a szint és a pulzus is, csak a kívánt oszlop tetejére kell kattintani a párosításhoz, majd a térképen is végigfuttatható, akár még kilométerekre közelítve is. A fő összefoglaló adatok megjelenítése a táblázat alatt díjazandó.

Amit hiányoltam még eddig, de most részben megkaptam: az alkalmazásban szerkeszthető a sportág, olyat is választhatsz akár, amit a Te órád külön nem tud kezelni alapból (pl. terepfutás), és megadható név az edzéshez. A táv és idő korrekciója marad a weben egyelőre.

2017-02-21_00_12_13.pngA megosztás is megújult: helyben készült, vagy már korábban ellőtt képet tehetünk be háttérnek, bizonyos fokig akár szerkeszthetjük is itt, az adatok elhelyezését is választhatjuk a 4 oldal közül, a ráírandó extra szövegnek pedig a színe is megadható. Bár egy csomó minden átlátszósága módosítható, azt nem sikerült kiokoskodnom, hogy kép nélkül hogy oszthatok meg (max fényképezek egy feketét :P), valamint az adatoknál a mindent vagy semmit elvet véltem felfedezni: míg korábban ki-be kapcsolható volt az útvonalrajz, táv, idő, itt most vagy mindent ráteszünk, vagy semmit sem.

Trendek, avagy szanaszéjjel leszünk analizálva

Ez az igazán nagy újdonság az alkalmazás háza táján, mert a papíros és az exceltábla előkapása és teleirkálása helyett készen kapjuk az analízisünket: aktuális havi edzésszám – legyőzzük-e előző havi önmagunkat?, valamint a már említett sebesség, táv változások, utolsó alkalmak, éves összesek sportáganként. A Trends menüpontban ezek az adatok is mind-mind kattinthatók és további részleteket rejtenek: görgethető grafikont, összesítéseket és az adott csoporthoz tartozó aktivitások listáját, melyeket ki is bonthatunk. Itt leltem meg például az éves összesítésben a havi távok összegzését is, bár az idők összegzése meg a havi edzésszám grafikonja mögött rejtőzik. Ez talán a korábbi verzióban logikusabban előcsalogatható volt.

Hasznos kis jószág ez, amivel borzasztó sokat el lehet majd szöszölni, és lehet törekedni rá (persze azért ne mindenáron!), hogy a zöld nyilacskák legyenek többségben. (:

2017-02-20_23_58_10.png   2017-02-20_23_56_58.png

Megfigyelendő, hogy a sebességénél fiú figura szerepel, míg az utolsó 5 aktivitás összesítésénél lány figura: a fiúk gyorsak, a lányok meg sokat mennek? (:

Beállítások

A Manage menüpont bár kinézetre megújult, de tartalmilag a korábban is kezelt beállítási lehetőségeket tartalmazza.

Újdonságként a további applikációkkal való összekapcsolás jelent meg, ennek segítségével egyből átadhatjuk az edzések adatait más alkalmazásoknak. Nem használok már mást, így ezt nem próbáltam ki, de ami késik nem múlik, a kíváncsiság valószínűleg egyszer majd elhajt idáig is.

Izgalmas kalandnak ígérkezik

pipa.pngBiztos, hogy sokmindent nem sikerült felfedeznem még, annyi minden rejt további funkciókat, összehasonlításokat, részleteket, de ez jó! Lehet összevissza kattintgatni, és – legalábbis egy ideig – a sikeres edzésen túl jutalmul új rejtett elemeket is találhatunk. (: Hát még aki a napi követést, célokat is használja!

Van, ami jobban tetszik ebben a változatban, és van, amihez még hozzá kell szokni, hogy máshogy kell elővadászni. Valószínűleg fognak változtatni még egy-két dolgon a használat alapján, elvégre most eléggé új alapokra helyeződött minden. Remélem mihamarabb kijavítják a km- és szakaszeredmény-elcsúszásokat is (nem is értem, hogy hogy lehetnek különbözőek az értékek, amikor az alkalmazás és a webes felületnek is egy-egy keretrendszer csak elvileg, amik ugyanazokat a bemeneti adatokat dolgozzák fel, vagyis jelenítik meg...).

Az órával való kapcsolódás is megújult, nálam egyből szinkronizál, ahogy minden be van kapcsolva hozzá.

Nekem mindenesetre tetszik, hogy ilyen sokmindent meg tudok nézni, össze tudok hasonlítani – végtére is ebből látszik a mozgolódások hatására végbement változás. Ha akarok, a lényegre koncentrálok egy-egy aktivitásnál, ha akarok, elveszek a részletekben és az összefüggésekben, így tudom arra használni az alkalmazást, amire épp időm, kedvem és szükségem van.

A többplatformos lehetőség és a nagyképernyő okán azonban szívesen látnám viszont ezeket az elemzéseket, összehasonlító információkat a webes felületen is, mégiscsak jobban mutatnak a dolgok nagyban, és a kezelése is kényelmesebb egy számítógépnek. Bár a telefon meg inkább kéznél van többnyire...

Mozogni viszont továbbra is nekünk kell, így ne legyünk restek felkerekedni egy körre! Majd aztán mégegyre, hogy legyen mit kielemezni... (;